Spoštovani! Z adventom smo stopili v novo cerkveno leto. Pred nami je božično praznovanje, ki dosega vrhunec sredi noči in v času zimskega sončnega preobrata, ko se tema najdaljših noči začenja umikati svetlobi dneva in nam sporoča: Bog ne zapušča sveta! Ostaja z nami kot Luč, kot Odrešenik!

Človek vseh časov se tako vsako leto znova veseli tega božje-človeškega dogodka. Ob tem se spomnimo, da nam Bog želi biti blizu, da nam prihaja naproti. Da trka na naša vrata. Da postaja eden izmed nas, da bi mi v njem postali bolj Božji in bolj sveti.

Letos nas je papež Frančišek povabil, da se zazremo v jaslice, ki so živi evangelij in premišljujemo njihovo vsebino. Povabil nas je, da jih postavimo povsod; po domovih, po šolah, na delovnih mestih, v bolnicah, trgih in zaporih. Zakaj je to pomembno? Zato, ker nas jaslice spominjajo na Božjo nežnost. Kažejo na to, kako se je Stvarnik vesolja sklonili do naše majhnosti. Kažejo na to, kako je dragoceno vsako življenje od spočetja do smrti. Kažejo na to, kako nam je Bog v Jezusu dal brata, ki nas pride iskati, ko smo zmedeni, kako nam je dal zvestega prijatelja, ki nam je blizu in kako nam je dal svojega Sina, ki nas dviga iz žalosti in obupa.

Stopimo v novo leto z veliko nežnosti v naših mislih, besedah in dejanjih. Bodimo kulturni in uglajeni, ne dovolimo, da bi v tem svetu vladali prostaki, nasilneži, goljufi in krivičniki. Naj po nas prihajajo v ta svet ljubezen, mir in dobrota. Bodimo pravični in pošteni. Prepričan sem, da nam bo lepo, če se bomo za to vsi potrudili. Skupaj zmoremo veliko, toda najprej moramo obvladati in ukazati sebi.

Blagoslovljen božič in srečno novo leto 2020 ter obilo zdravja, poštenega dela, dobrih družinskih odnosov in veselja med dobromislečimi in uglajenimi ljudmi vam v teh prazničnih dneh voščiva župnik Jožef Koren in vikar Bogomir Trošt.

Comments are closed.