Kaplan - 13/05/2012

Ker se bližamo binkoštni nedelji je prav, da nekaj besed namenim tretji Božji osebi.

V stari zavezi je velikokrat poimenovan kot Modrost. Pri  Jezusovem krstu se je kakor golob spuščal na Jezusa, na veliko noč ga je Jezus podelil tako, da je dihnil v učence, na binkošti je prišel v podobi ognjenih jezikov, apostol Peter in Janez sta ga v Samariji podeljevala s polaganjem rok. Na ta način ga škofi tudi danes podeljujejo pri diakonskem in mašniškem posvečenju. Ti različni načini prihajanja Svetega Duha kažejo na njegovo prilagodljivost in pronicljivost. Prodre v vse pore našega življenja. Nič ga ne more zadržati. Sveti Pavel pravi o Svetem Duhu, da »preiskuje vse, celo Božje globine« (1 Kor 2,10). Je razumen in svet, edin, mnogoter, tanek, gibčen, prešinjajoč…. Gospodov Duh (Sveti Duh) napolnjuje vesoljni svet in se daje vsakomur, kakor hoče in kolikor hoče.

Medtem ko to bolj kaže na njegovo naravo, pa vemo tudi za način njegovega delovanja. Jezus je na veliko noč učencem naročil naj ne hodijo iz mesta »dokler ne prejmejo moči od zgoraj«. Za moč uporablja besedo dunamis, ki jo uporabljamo kot tujko dinamit. Vsi vemo kaj je dinamit in kakšno moč ima to razstrelivo. To je odlična prispodoba za moč Svetega Duha. Njegovo delovanje na duhovnem področju je kakor dinamit na telesnem. Tako deluje od vsega začetka. Duh pa ni samo moč, ampak je tudi vodnik. Duh vodi Cerkev preko čeri nakazuje pravo pot in prostor pod soncem. Cerkev je po njegovem delovanju vedno živa in vplivna, mikavna in sodobna, iznajdljiva in prilagodljiva. Čeprav je stara ni zastarela; čeprav je na tem svetu, ni od tega sveta; čeprav odpisana in vedno znova zaničevana, pa vendar živa.

Sveti Duh nam prinaša duhovne darove: »Enemu je po Duhu dana beseda modrosti, drugemu po istem Duhu beseda spoznanja. Drugemu po istem Duhu darovi ozdravljenja … Želim si, da bi ga vedno bolj spoznavali in se po njegovem navdihu tudi ravnali.

Vaš kaplan

 

Komentarji so zaprti.