S to mislijo nas papež Frančišek opozarja v letošnjem postnem pismu na čuječnost misli in duha, ko se podajamo na pot skozi postni čas naproti Gospodovi veliki noči. Smisel in cilj našega postnega prizadevanje je globoko doživetje velike noči, praznika vstajenja našega Gospoda Jezusa Kristusa in praznika upanja za vsakogar. Ker pa živimo v času lažnik prerokov, je velika nevarnost, da se nam ljubezen do Boga ohladi. Lažni preroki nam namreč ponujajo kratkotrajne užitke, slepilo denarja, mnogi mladi so zapeljani v tolažbo droge, v plehke odnose v smislu »uporabi in odvrzi« ter v skušnjave lahkih, a nepoštenih zaslužkov. Mnogi se zapletajo tudi v popolnoma virtualno življenje. Lažni preroki tudi danes jemljejo to, kar je najdragocenejše: dostojanstvo, svobodo in sposobnost ljubiti.

Tako se v človeku ohlaja ljubezen do stvarstva, ki ga vse bolj zastrupljamo z odpadki nemarnosti in dobičkaželjnosti. Ljubezen se ohlaja tudi po naših skupnostih in v družinah. Njeni simptomi so: sebična naveličanost, jalov pesimizem, skušnjava po osamitvi, vpletenost v nenehne »bratomorne vojne«, posvetna miselnost in velika mlačnost.
Kaj storiti? Se sprašuje papež Frančišek in nas vabi na pot postne prenove, molitve, miloščine in posta. Vabi nas, da več časa posvetimo molitvi in omogočimo svojemu srcu, da odkrije skrivne laži, s katerimi varamo sami sebe, da bomo končno začeli iskati tolažbo v Bogu. Vabi nas, naj bomo bolj radodarni. Miloščina nas namreč osvobaja pohlepnosti ter nam pomaga odkriti, da je drugi moj brat, saj to, kar imam, ni nikoli samo moje. Vabi nas k postu, ki jemlje moč našemu nasilju, nas razoroži ter tako predstavlja pomembno priložnost za rast. Po eni strani nam omogoča okušati to, kar občutijo tisti, ki jim res manjka najbolj potrebno ter prenašajo vsakodnevno lakoto, po drugi strani pa izraža stanje našega duha, lačnega dobrote in žejnega Božjega življenja. Post nas prebudi, napravi nas bolj pozorne do Boga in do bližnjega ter razvname voljo po pokorščini Bogu, ki edini nasiti našo lakoto. Dragi bratje in sestre, stopimo v ta postni čas z vso gorečnostjo, podprti z miloščino, postom in molitvijo.

Blagoslovljen postni čas.

Vaš župik

Komentarji so zaprti.