Nagovor škofa Jurija Bizjaka na Sveti Gori pri maši na molitvenem dnevu za duhovne poklice

To je bilo letošnje geslo škofijskega molitvenega srečanja na Sveti Gori. Škof Jurij je v nagovoru izpostavil tri Gospodove primerjave nebeškega kraljestva: nebeško kraljestvo je kakor zaklad, je kakor biser, je kakor mreža.
Najprej je kakor mreža, ki zajema ribe vsake vrste. V nebeško kraljestvo smo poklicani vsi, dobri in slabi, pobožni in brezbožci, pravični in krivični – vsi smo ustvarjeni po Božji podobi in vsi smo Božji otroci.
Drugič, nebeško kraljestvo je kakor biser, ki ga trgovec išče in najde. Gospod želi, da smo podobni trgovcu, ki je podjeten, ki ni zadovoljen z vsakim kamenčkom, ampak hoče najboljše, najbolj dragoceno, kar je mogoče najti.
Tretjič, nebeško kraljestvo je kakor zakopan zaklad. Nihče ne ve zanj, nekdo ga slučajno odkrije in nič ne pomišlja, kajti dobro ve, kaj prodaja in kaj kupuje, ob svojem času bo zaklad skočil na svetlo in vse bo pojasnjeno.
Vsak izmed nas je bil poklican še v materinem telesu in naša naloga je, da odkrijemo veličasten načrt, ki ga ima Gospod z nami. Niste vi mene izvolili, ampak sem jaz vas izvolil in postavil, da greste in obrodite sad in da vaš sad ostane.
Zgledujmo se po kralju Salomonu in njegovi veličastni molitvi in prošnji: Daj mi poslušno srce, da bom znal razločevati med dobrim in hudim. To naj bo naša skupna prošnja, še posebej pa naj bo to prošnja vseh mladih, da bi doživeli skrivnostno Gospodovo ponudbo: Prosi, kaj naj ti dam! In naj bo kakor Salomonov tudi njihov odgovor: Gospod, daj mi poslušno srce, da bom pogumno odgovoril tvojemu klicu in postal ribič ljudi, odrinil na globoko in vrgel daleč svoje mreže. Na tvojo besedo, Gospod, grem za teboj. Kamor hočeš ti, kakor hočeš ti, dokler hočeš ti! Amen.

Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof

Komentarji so zaprti.