Dobri ljudje, ustvarjeni po Božji podobi, v teh božičnih dneh “veselega decembra”, ko razmišljamo o obdarovanju svojih najdražjih in prijateljev, nas tudi Bog znova spomni na darilo, ki ga je položil v Betlehemske jasli pred več kot dva tisoč leti. To darilo je On sam, učlovečeni Bog. To darilo je njegovo življenje, ki ga želi deliti z nami, je njegova beseda in njegov zgled. To darilo je zaveza prijateljstva, ki nam jo ponuja v dar.

Pri Bogu ni naključij, vse je od začetka načrtovano. Tudi to, da se je rodil v hlevu med ubogimi in ne na dvoru med bogatimi, v majhnem in nepomembnem mestu Betlehemu, ki pomeni dobesedno »Hiša kruha« in ne v svetovni metropoli, da se je rodil staršem na poti in begu in ne v razkošni palači. Bog nam tako pripoveduje s svojim življenjem, da ne izključuje nikogar, da želi priti blizu čisto vsem, tudi najbolj ubogim, zapuščenim, preganjanim, brezdomcem, da razume vsako našo situacijo, stisko in težavo. Bog se postavi v vrste malih ljudi, da bi ga med malimi uzrli in našli tudi veliki in mogočni.

Odvijmo Božje božično darilo. Spoznajmo Boga in njegovo univerzalno sporočilo ljubezni. Dopustimo, da se dotakne našega srca. Bog je postal človek, da bi mi (p)ostali »dobri, pošteni, pravični in sveti«.

Zato bodimo dobri v vsakdanjih drobnih dejanjih. Mogoče ne zmoremo delati velikih stvari, toda štejejo tudi številna dobra majhna dejanja. In iz majhnega nastaja veliko. Bodimo pošteni in dajmo vsakemu to, kar mu pripada. Tako bomo uresničevali temeljno pravilo življenja, da ravnamo z drugim, kot bi želeli, da drugi ravnajo z nami. Bodimo pravični, kar presega zgolj zavezanost zakonom, pravilom in predpisom in omogoča urejeno in varno življenje na dolgi rok. Bodimo sveti – kar povzema vse druge kreposti in je končni cilj in najvišja sreča vsakega človeka. Zato želim vsem, da bi imeli »dobro, pošteno, pravično in sveto srce«. Naj ta želja v teh božičnih praznikih doseže vse ljudi dobre volje in naj bo to vodilo vsakega človeka tudi v novem letu 2018.

Blagoslovljen božič in srečno novo leto 2018 ter obilo zdravja, poštenega dela, dobrih družinskih odnosov ter veselja v drobnih trenutkih življenja. Naj nas vse združuje prizadevanje, da bi bilo vsako srce »dobro, pošteno, pravično in sveto«.

Vaš župnik.

Komentarji so zaprti.